Klicka här
och se hur det
går till vid baket.


Om bakandet

Det tar cirka 8 timmar, från början till slut att göra vår spettkaka. Så även i dagens industrialiserade värld är det en av de få bakverk som bakas på samma vis som på 1700-talet. Ingen vet var spettkakan har sitt ursprung, men de tidigaste beskrivningarna härstammar från 1700-talet. Man tror att det är en vidareutveckling från den tyska Baumkuchen.
(EU namnskyddar spettkakan).

Vi på Åstorps spettkaksbageri tillverkar på följande vis. Först skall vitan och gulan skiljas åt, de vispas var för sig, röres sedan ihop till en smet som spritsas på koner över värme. Det som skiljer vår spettkaka från andra är att vi är mycket måna om att hela tiden lägga ny smet på kakan. Vi vispar ett flertal gånger under dagen, och har aldrig mer smet än vad går åt till en påläggning till kakan, och på det viset får vi en mycket spröd kaka som vi är ensamma om.
Spettkakan är 100% gluten och laktosfri.

Kakan byggs upp med flera lager smet där varje lager måste torka innan nästa läggs på. Efter cirka fyra timmars spritsning skall kakan torka och därpå spritsas ett lager kristyr. Vi använder endast vit kristyr. Därefter tages kakan ur ugnen och ställs i plastpåse för att behålla sin fina sprödhet. Spettkakan var förr en kaka som i Skåne skulle ätas vid högtidliga tillfälle, bröllop, födelsedagar ,dop och julbordet. Det var den rike mannens lyxkaka som skulle stå på bordet. Den skulle va stor så ”borabena knaga.”
När kakan skulle skäras var det som en helig akt. Den som hade störst förtroende vid bordet började med att skära ut fönster överst och gick sedan nedåt, tills kakan stod som ett genombrutet romerskt Colosseum.
Kakan skärs lämpligast med en bågfilsklinga. Vi rekommenderar att man lägger bågfilsklingan vid kakan så att var och en får skära sin egna bit. Det brukar bli mycket uppskattat.

När spettkakan tages ur sin plastpåse mjuknar den efter ett tag. Varierande tid beroende på luftens fuktighet. Mycket känsligare på sommarhalvåret, än på vinterhalvåret. Åstorps spettkaka är bakad på färska lantägg, potatismjöl och socker. Det finns inga som helst tillsatser i vår spettkaka för att påskynda bakningen, utan det är en ren naturprodukt som bakas på det gamla dryga, goda sättet.
Man skall förvara en spettkaka torrt, i rumstemperatur och i en väl försluten plastpåse.


Äkta skånsk
spettkaka
Åstorps spettkaksbageri tel: 042-501 70

© Åstorps spettkaksbageri 2010